Recoltare probe

IMPORTANTA STUDIILOR AGROCHIMICE. MOTIVE PENTRU A FACE STUDIU AGROCHIMIC.
RATIUNEA EFECTUARII STUDIULUI AGROCHIMIC

 

1. Studiul agrochimic oferă date reale si complete despre, nivelul de aprovizionare al solului cu azot, fosfor, potasiu, accesibil culturilor vegetale, precum și alte informatii privind parametri solului ( humus, ph, etc.).

2. Se determina nivelul de fertilitate al solului si principalele insusiri morfologice si fizico-chimice relevante pentru asigurarea unei eficiente maxime în vederea stabilirii celor mai potrivite tehnologii de cultura privind lucrarile solului, data insamantarii, metodele de aplicare a ingrasamintelor organice si minerale.

3. Prin studiu agrochimic se estimează consumul specific de nutrienti pentru fiecare cultura in parte raportat la unitatea de suprafata asigurându-se obținerea producțiilor dorite, atât cantitativ cat și calitativ.

4. Studiul agrochimic vă permite menținerea și îmbunătățirea fertilității/sanatatii solului.

5. Studiul agrochimic este foarte important pentru a evita apariția fenomenului de acidifiere a solului. Acest fenomen de acidifiere a solului reprezinta una din marile probleme din agricultura romaneasca cu care se confrunta majoritatea fermierilor din tara noastra.


6. Studiul agrochimic nu costă mult și este o investiție care se recupereaza înca din primul an atat prin creșterea producțiilor agricole cat si prin reducerea costurilor pentru ingrasaminte . Practic cu o cantitate mai mica de ingrasaminte se poate obtine aceiasi productie sau chiar mai mare decat atat.

7. Prin realizarea studiului agrochimic se poate depasi cantitatea maxima de 170 kg N/ ha pentru fertilizarea cu azot a culturilor , cantitate impusa fermierilor conform Ordinul 1416/2018 pentru modificarea și completarea OMADR nr. 999.2016 privind aprobarea sistemului de sancțiuni administrative pentru ecocondiționalitate, publicat pe 23 octombrie 2018.


AVANTAJELE STUDIULUI AGROCHIMIC:


- Reducerea cheltuielilor cu ingrasamintele - aplicând îngrășăminte strict doza optima in raport cu productia scontata , scădem cantitatea totală aplicată per hectar iar costurile totale cu îngrășămintele se reduc considerabil.
- Alegerea îngrășămintelor potrivite pentru tipul de sol și reacția solului – în funcție de Ph-ul solului se poate opta pentru îngrășăminte cu reacție fiziologică acidă sau alcalină, având un efect mult mai mare asupra asimilării elementelor în plante.
- Reducerea tasării solului – acolo unde doza de aplicare a îngrășămintelor este zero, nu mai este necesară o trecere suplimentară. Sau acolo unde aplicarea ingrasamintelor se poate face combinat ( in functie de tipul lor ) , nu mai este necesara inca o trecere.
- Reducerea cheltuielilor cu combustibilul – în zonele cu rată de aplicare zero nu este necesară o trecere suplimentară cu utilajul astfel reducând cantitatea de combustibil totală folosită și implicit timpul pentru această lucrare.
- Uniformizarea producției – atunci când este o cantitate egală de nutrienți în sol plantele cresc uniform în cultură începând cu primele faze de vegetației și până la recoltare.
- Uniformizarea cantității de fosfor și potasiu din sol – În acest fel ne asigurăm că zonele cu conținut mai mic de nutrienți primesc cantitățile necesare de îngrășăminte pentru dezvoltarea culturii, iar în zonele cu conținut ridicat de fosfor și potasiu unde nu se vor aplica îngrășăminte, culturile vor consuma din rezerva solului economisind astfel timp, combustibil și nu în ultimul rând îngrășăminte.
- Reglarea densitatii la semanat – in functie de dozele de ingrasamint aplicat se poate mari densitatea la semanat.
- Evitare poluarii solului – prin dozarea corecta a ingrasamintelor ne asigurăm că în sol ajunge exact cantitatea necesară cresterii si dezvoltarii plantelor .


In cazul in care NU se realizeaza studiul agrochimic ( analizele de sol ) :
- Fertilizarea nerationala poate duce la acidifierea excesiva a solului si deci la obtinerea unor productii mici si de proasta calitate.
- Poluarea solului si a pinzei freatice
- Se inhiba absorbtia celorlalte elemente din sol datorita altor ingrasaminte necorespunzatoare .
- Aparitia unor reziduri periculoase in sol - datorita unei fertilizari necorespunzatoare si cu aceleasi tipuri de ingrasaminte an de an , in sol pot aparea reziduri care pot influenta negative productia si calitatea acesteia.