Analiza solului

Inainte de a incepe sa plantati trebuie sa stiti ce tip de sol exista in gradina pentru a creste solul potrivit si plantele potrivite. Ulterior puteti decide daca veti aduce anumite imbunatatiri solului si ce plante ar trebui sa cultivati in gradina.

Analiza solului - avantajele unor servicii de calitate

Pentru a face cele mai bune teste de sol este necesar sa apelati la specialisti, care stiu exact ce anume trebuie sa masoare si cum sa faca asta.

Calitatea solului este vitala pentru ferme si poate fi certificata de laboratoarele pentru analiza pamantului. Exista mai multe tipuri de analize ce pot fi facute:

  1. Analiza restransa a solului este o analiza de baza in urma careia se determian pH-ul, continutul de humus si compactitatea alaturi de alte elemente cum ar fi No2, No3, P2O5, K2O si Ca. Avantajul este reprezentat de costul redus insa este important de mentionat faptul ca aceasta analiza nu reda si concentratia elementelor.
  2. Analiza pe larg a solului – acest tip de analiza are in vedere pH, continutul de humus, compactitatea, Ca, CaCo3, NO2, NO 3, P2O5, K2O, Mg, Zn, Na, Cu, Mn, Fe. Tipul acesta de analiza este cel mai util pentru necesitatile curente.

Analiza completa a solului

Pe langa cele doua analiza de mai sus sunt analizate si elementele toxice cum ar fi Cd, Ni, Pb, Hg, Cr si As. Se recomanda in cazul agriculturii ecologice si al amplasarii mai multor obiective solciale. Cunoasterea acestor caracteristici are o importanta vitala pentru toti fermierii. Solul este cel mai important mediu nutritional si locul din care planta isi ia substantele importante si apa. Prin urmare, cunoasterea solului reprezinta prima etapa pentru stabilirea dozei de fertilizanti.

Fertilizarea fara un minim de informatii despre sol aduce mai multe dezavantaje cum ar fi risipa de resurse energetice si financiare, poluarea solului si a apei freatice cu consecinte grave asupra sanatatii oamenilor si animalelor, modificarea solului cu consecinte majore asupra mediului de nutritie, dar si asupra intensitatii atacului daunatorilor.

Fertilizarea nerationala este cea care genereaza productii mici si acidifierea in exces a solurilor. Cu ajutorul fertilizarii corecte castigul vine pe doua planuri cum ar fi productiile mai bune atat calitativ cat si cantitativ si reducerea costurilor cu fertilizarea cu ajutorul unei nutritii eficiente. Pentru a avea recomandarile de fertilizare optime si o eficienta cat mai mare in momentul utilizarii ingrasamintelor, fermierii au nevoie de cele mai bune analize de sol pe care doar specialistii le pot face.