Studiu agrochimic

Pamantul are puterea de a se vindeca singur, doar ca expansiunea vizilizatiei si cererile tot mai mari de hrana pentru populatia Terrei au facut ca solul sa fie umplut cu numeroase substante chimice. Solul nu mai este lasat sa respire si este otravit sistematic cu ingrasaminte aplicate dupa vrerea fiecarei persoane. Acest obicei a fost preluat din generatie in generatie si duce in final la scaderea iminenta a substantelor nutritive din componenta sa.

Studiu agrochimic - cum ajuta cartarile agrochimice culturile

Pentru cartarile agrochimice prelevarea probelor de sol se face cu ajutorul unor utilaje speciale, pe plan vertical si la adancimi de 0 si pana la 39 cm, respectiv 30 pana la 60 cm. Cele doua orizonturi sunt prelvate separat tinand cont de scopul si de culturile infiintate sau de ceea ce urmeaza sa fie infiintat.

Pentru a obtine o proba reprezentativa este important sa se respecte urmatorii pasi pentru prelevarea probelor:

  • Documentarea in ceea ce priveste terenul care urmeaza sa fie aprobat – stadiul in car este terenul, cand a fost facuta ultima fertilizare, etc.
  • Stabilirea unor subdiviziuni ale terenului pentru a efectua prelevarea: subdiviziunile de probare sunt prea mici si pot sa fie omise deoarece nu pot sa fie fertilizate separat.

Fiecare unitate trebuie sa fie aprobata in mai multe locatii diferite si probele urmeaza sa fie amestecate ulterior intr-o proba compusa. Obtinerea de probe compuse va depinde de uniformitatea si de marimea unitatii de probare. Este necesar un minim de 10 probe pentru fiecare unitate pentru a se obtine probe reprezentantive. Aceste probe sunt recoltate aleator dar tinand cont de acoperirea intregii arii de probare. Aliniamentele de probare pot sa fie meandrate sau pot fi in zig zag.

Probarea la adancime, la 60 cm reprezinta modul ideal de a monitoriza migrarea nutrientilor sub suprafata, atat pentru culturi mari cat si pentru livezi.

In functie de rezultatele obtinute la analize, tipul si fazialitatea aplicarii ingrasamintelor difera de la un caz la altul. Momentul aplicarii ingrasamintelor trebuie sa tina seama de urmatoarele aspecte:

  • Starea culturilor;
  • Necesarul elementelor de fertilizare pentru speciile cultivate in diverse faze de vegetatie importante pentru a reface plantele si pentru a forma elemente de productivitate;
  • Pentru valorificaria corecta a fertilizantilor care sunt aplicati fazial;

Reprezentarea grafica in culori a cartogramelor pentru elementele analizate are rolul de a evidentia mai bine din punct de vedere vizual dispunerea acestora in teren. Pe de alta parte, cartogramele pot sa ajute si la administrarea variabila a tuturor ingrasamintelor.

Intocmirea unui plan annual de fertilizare care sa fie customizat pe o perioada mai lunga din momentul prelevarii pentru suprafetele probate tinand seama de culturile infiintate si de productiile obisnuite sunt elemente foarte importante si cu ajutorul nostru vei obtine toate informatiile de care ai nevoie.